HABER / GÜLSÜN ARSLAN Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, BTÜ'de okuyan inşaat mühendisi öğrencileri ile bir araya gelerek 'deprem' üzerine konuşma gerçekleştirdi.
Bursa Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan zirve programına TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Atilla Erdem, TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve BTÜ Rektörü Cavit Çağlar katılım sağladı.
Öncelikle konuşan İnşaat Mühendisleri Odası başkanı Serdar Atilla Erdem, "Yaptığınız her şeyde mükemmellik için çabalayın. Mühendislik insanı yönetebilme sanatıdır. O yüzden çok kıymetli. Tabii şu an sektörümüzde yaşanılan sıkıntılar umudunuzu azaltabilir. Ama bize umutsuzluk yakışmaz. Bu etkinliklere katılmayı ihmal etmeyin. İMO Bursa şubesi her zaman sizin yanınızda" ifadelerini kullandı.
TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise şunları söyledi:"Bu tür etkinlikler de sizin kariyer yolculuğunuza yardımcı olacak. Yenilikleri takip etmemiz lazım. Yeniliklerin bu alanlara uyarlamak lazım. O yüzden bu etkinliği şimdiden bir başlangıç olarak çok kıymetli buluyorum. Umarım kendimizi donatacağız. Doğru yolda ilerleyeceğiz ve sorumlulukları meslek hayatlarımıza atılacağınız dönemlerimiz olacak. Etkinliğin düzenlenmesinde faydası olan öncelikle organizasyonu yapan öğrencilerimizi selamlıyorum. Ama onun dışında hocalarımızın da emeği kıymetli. Motivasyon çok önemli. Bu anlamda tüm emeği geçenleri kutlayarak ben de başarılı bir etkinlik diliyorum. Teşekkürler."
Açılış konuşmalarının ardından deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki öğrencilere yönelik depremde Japonya ve Türkiye farklılıkları adı altında sunum gerçekleştirdi. Moriwaki'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle;"İstanbul'u etkileyen son iki büyük deprem 1509 ve 1766 yıllarında olmuştur. Marmara denizi altındaki fayların da Kuzey Anadolu Fayının yüzeydeki parçaları gibi 200 ile 250 sene civarında bir tekrarlanma periyodu olduğunu düşünürsek, günümüzde İstanbul'u etkileyen büyük bir depremin olacağı kaçınılmazdı. Şimdi de aynı şekilde, Bursa'da gelecek 50 yıl içinde büyük bir deprem olma olasılığı bir hayli fazladır. Bu 50 sene istatistiki olarak gelecek bir hafta veya bir ay içinde olabileceği gibi, 50 seneden sonra, örneğin bundan 60 veya hatta 70 sene sonra da olabilir. Fakat olacaktır... Bursa'da gerekli önlemler alınmalıdır.






"19 pilot il belirlendi"
2001'de 4708 sayılı "Yapı Denetim Kanunu" yürürlüğe girdi. İlk etapta 19 pilot il belirlendi. Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova'da ilk olarak uygulanmaya başladı. Bunların dışındaki yerleşim yerlerinde denetim işlemi, "Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS)" sistemiyle yürütülmeye devam etti."Yapı denetim şirketlerince denetlenmedi"
Bu kapsamda birinci derece deprem bölgesi olduğu halde bugüne kadar yapı denetimi yapılmayan Amasya, Bartın, Burdur, Bingöl, Erzincan, Hakkâri, Isparta, Kırıkkale, Kastamonu, Kırşehir, Karabük, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Siirt, Şırnak, Van gibi illerde binalar yapı denetim şirketlerince denetlenmedi.Türkiye'nin zayıf bina karnesi
2011 yılı itibariyle de tüm Türkiye'de yapı denetim uygulanmasına geçildi. 21 milyonu aşan yapı stokunun % 50'si kaçak.
Japonya ve Türkiye Mühendis, Mimar farkları
Türkiye'de Mezuniyet Sertifikası alınca Mühendis olup imza atabilir.Japonya'da mezuniyet sertifikası aldıktan sonra 2 yıl çalışıp sonrasında Ulusal Sınavı kazanmak gerekli. (Geçme oranı 10%)"
