HABER / ŞERİFE ÖZGÖRÜNTÜ / GÜLSÜN ARSLANMerinos AKKM’de gerçekleşen ‘Geleceğe Yön Veren Kadınlar Zirvesi’ programına; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır, BUİKAD üyeleri, Akademik Oda Başkanları, iş dünyası temsilcileri ve muhtarlar katılım sağladı.Açılış konuşmasını yapan BUİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şeyda Şençayır'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;"Bugün kamusal hayatta yerel yönetimlerde ve özel sektörde geliştirdikleri iş modelleriyle ilham kaynağı olan değerli yöneticilerimizi ve başarılı kadınlarımızı izleyeceğiz, dinleyeceğiz. Değerli konuklarımız, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran ve bizlere çağdaş uygarlık seviyesine ulaşma hedefini gösteren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, dünyada her şey kadının eseri diyerek kadının toplum ve medeniyet içindeki yerini her daim takdim etmiştir. Medeni kanunla yaptığı değişikliklerle de Türk ailesine, Türk kadınını sağlam temeller oluşturulmuştur. Oluşturmak kalmamış toplum içinde kadının net bir şekilde ortaya koymuştur. Biz BUİKAD olarak bütün çalışmalarımıza büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözüyle gösterdiği hedefler doğrultusunda hareket ediyoruz.
"Daha güçlü Türkiye için yola çıktık"
Çok değerli konuklarımız, BUİKAD bu konuda elini her zaman taşın altına koyan 11 kuruşluş üye ile iş kadını ile daha güçlü bir Türkiye'ye ulaşmak için yola çıktık. Şu anda derneğimiz yaşamın her kesiminde kadının güçlenmesini, kadın istihdamının gerekli olarak arttırılmasını, girişimci kadın sayısının arttırılmasını ve kadının karar verme süreçlerindeki etkinliğin arttırılması için çalışmaların devam ediyor ve hedefini bu yönde devam ettirmek istiyoruz. Bu doğrultuda da stratejilerini hayata geçirmiştir. Bugün ise üyeleriyle beraber yoluna devam eden Çağdaş Türk kadınının iş hayatının ayrılmaz bir parçası gerektiğini ve kahraman Türk Kadının da yükseleceğini ancak bu yoldan mümkün olabileceğini inancıyla yüksek bir sinerji oluşturduk. Biz geride kalan 17 yılda büyük bir aile olduk ve gücümüzü her geçen gün de artırmaktayız. Değerli konuklarımız, başarı için sarf edilen emekler ve katkılar çok ama çok değerlidir. Bu başarıların paylaşılması, geleceği yön vermektedir."
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de şunları söyledi:"Öncelikle ben başkanımıza ve yönetimine gerçekten geleceğe yön veren kadınlar zirvesinin hem Bursa'da yapılıyor olması, hem de bu konudaki duyarlılıklarını öne taşıması son derece anlamlı.
"Bursa ticaretin merkezi"
Tabi ki Bursa aslında çok önemli bir şehir Turizm açısından , denizi olan aynı zamanda tarımı da çok güçlü olan bir kent. Bu kentte elbette ki nüfus oranında aslında kadınlarımız çok güçlü. Burada nüfus oranında olduğu gibi her alanda da yer alsınlar istiyoruz.
"Kadınları istihdam etmeliyiz"
"Şu anda gerçekleşmiş bir durum değil. Ama bu konuda özellikle derneklerimiz azimle çalışıyor. Bursa'da Bursa Kent Konseyi'nde de bu konunun gündeme taşıyarak yine hem kadın istihdamının arttırılması, sadece istihdamın değil bu konudaki bilincin de arttırılmasını destekliyoruz."
"Başta belediye başkanlarımız olmak üzere tüm iş adamlarımıza, hakikaten teşekkür ediyorum. Tabii Neşet Usta'nın ifadesiyle başlamak istiyorum söze" diye sözlerine başlayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz'ın konuşması ise şu şekilde:"Bizim kadınlarımıza çok ihtiyacımız var.Bu sadece bir ülke ölçümü değil, bir dünya ölçeğinde kadının eline ne kadar ihtiyacımızın olduğunu görmek gerekiyor bu noktada bizler de şehir yöneticileri olarak kadın eliyle birçok projeye imza attık. Şehrimize iyi gelen hemşehrilerimize iyi gelen birçok proje. Ve bunu Yıldırım'dan başlayarak diğer işçilerimize de hatta diğer şehirlerimizde de çok güzel yansımaların olduğunu görüyoruz."
Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, "CHP, kadın belediye başkanı adayları çıkarttı. Genelde gösterilen adaylarımız da hepsi genç ve dinamik arkadaşlarımız. Nilüfer'de biz de yapılanmaları gerçekleştirirken eşitlik sözleşmesi imzaladık. İstihdam olarak yüzde 50 cinsiyet kotası kullanacağız. Öncelik hakkını kadına vereceğiz. Genele baktığımızda eşitliği sağladık. Kadınların desteklenmesi ve yönetime katılması açısından benden önceki yöneticiler de bu konuda çalışmalar gerçekleştirdi. Her 3 meclis üyesinden 1'i kadın olacak diye kota koyduk. Bunu çoğaltmak lazım, her şeyin eşitlik noktasına taşınması lazım. Nilüfer'de 37 mahallede kadın derneklerimiz var. Çeşitli ortamlar yaratmaya çalışıyoruz. Nilüfer'in kültür yapısı nedeniyle kadınlarımız ev dışına çıkacaksa Nilüfer'i tercih ediyor. Nilüfer kadınlar için daha güvenli görülüyor. Seçim kampanyalarında saha gördüğüm her semtten kadın Nilüfer'e geliyor. Bunu daha yükseklere çıkması ve kadınlara daha güvenli ortam yaratmak için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç ise şöyle konuştu:"Bu kadar başarılı iş kadınlarının kurduğu bir derneğin bir sivil toplum örgütünün düzenlediği toplantıda hala kamusal alanda kadınların sorunlarını konuşuyor olmaktan da icap ediyorum ama maalesef ben de Filiz Hanım gibi biraz seçim döneminden bahsetmek isterim size. Gerçekten de seçim döneminde sahada sadece gençler ve kadınlar var. Ama bizde gençler yoktur. Sadece kadınlar vardı. Ve müthiş çalıştılar. Müthiş emek sarf ettiler. Her yerde onlar vardı. Onlarla beraber kapı kapı çaldık. Her yeri dolaştık. Aslında bakarsanız orada şöyle bir durum oldu. Biz işte kampanya döneminde esnaf geziyoruz, kahvelere gidiyoruz. Bir yerlerde toplanıyoruz, birbirlerine hitap ediyoruz ama kadınlar yok ortada. En sonda ben isyan ettim dedim ki yahu bu toplumun dünyanın yüzde 50'si kadındır. Efendim sadece erkeklerle görüşüyorum. Sadece erkeklere anlatıyorum. Kendimi böyle yapmak istediklerimi ama diğer yüzde 50 nerede deyince o sırada arka tarafta birilerinin dinleniyormuş bir grup kadın buradayız dediler. Bir döndüm arkama 15 - 20 tane kadın bir toplantıdan çıkmışlar. Hah dedim aradıklarım sizlersiniz. Ondan sonra kampanyayı değiştirip onlara ulaşmak üzere bir yol izledik. Gerçekten de orada şöyle bir tescil oldu. Kırsalda kadınlar çok daha aydın iken Erkekler kahveli olur. Erkekler hiçbir şey üretmezken kadınlar sürekli üretiyorlar. Sürekli bir şey yapıyorlar. Hiçbirinin yerinde burası boş faturası yok. Hiçbir şey yapamazsa iğne oyası yapıyorlar. Kendi aralarında birşeyler yapıyorlar.Ukrayna'da sivil toplum gerçekten çok güçlü. Bakıyorsunuz orada da hep kadınlar var. Dolayısıyla bu kadınlar sosyal hayatta, toplumun içinde hizmet noktasında her yerde görüyorsunuz. Nüfusu yüzde ellisi her yerde, dünyanın her yerinde yüzde ellisi kadın zaten. Üniversite sonuna kadar da orada böyle devam ediyor. Biz ne yapıyorsak, üniversite bittikten sonra ve emekli olana kadar. Tekrar sosyal faaliyetlere, toplum hizmetine dönene kadar ki arada bir şey yapıyoruz. Muhtemelen şöyle bir tespitim var. Sonra yanlış olabiliriz, doğru olabilir. Biz erkekler hem bu sürede toplumsal başarı iş hayatındaki başarı, siyasetteki başarıyı hem de maddi kazancı pek paylaşasınız yok. Dolayısıyla buralarda böyle kendi adınıza erkek tarafına doğru biraz daha bu işi gücü görüyoruz. Bir türlü de istenen yere gelemiyor. 1935 yılında ilk defa Türk kadınları seçildiler. 17 tane milletvekili parlamentoya girdi. Bugün geldiğimiz noktada Somali'nin Suudi Arabistan'ın Pakistan'ın gerisindeyiz. Dolayısıyla burada ileri gideceğimize geri gidiyoruz. Atatürk'ün bizim önümüze koyduğu yolda ilerleyemediğimizi düşünüyorum.Türkiye'de şu anda 10 buçuk milyon civarında iş hayatında kadın var. Fakat biz 3 buçuk milyon kadının çalışabildiğini görüyoruz. Eğitimli olduğu halde evde oturan kadınlar var. Bu kadınların da yüzde 55 ev ve aile hayatını önemsedikleri için çalışmamayı tercih etmedikleri için evde oturduklarını söylüyor."